Hoe behaal je het Yachtmaster examen?

RYA Certificaten van Bekwaamheid zijn één van de meest gebruikte en waardevolste kwalificaties. De schipper’s vaardigheden worden grondig getest, wat potentiële kandidaten kan afschrikken. Maar goed voorbereide schippers met de juiste ervaring hoeven zich geen zorgen te maken. Met de juiste oefeningen en voorbereiding kan men ontspannen het examen ingaan. Uw vaardigheden zullen dan boven komen drijven ondanks eventuele examenvrees.

Deze handleiding kan u helpen om u voor te bereiden voor het  Yachtmaster Coastal of het Yachtmaster Offshore examen.

Yachtmaster Coastal en Yachtmaster Offshore – Wat is het verschil?

De definitie van een Yachtmaster is: Een man of vrouw die als schipper van een jacht elke tocht kan voltooien zonder het gebruik van  astronavigatie.

Yachtmasters moeten in staat zijn om elke onbekende haven aan te lopen, met de juiste kaarten, bij voldoende diepte, bij dag en bij nacht.

Een Yachtmaster Coastal heeft de kennis benodigd om een jacht te schipperen tijdens kusttochten, maar heeft niet noodzakelijk de ervaring benodigd om langere tochten te ondernemen.

In ander woorden, de theorie is hetzelfde maar er is minder praktische ervaring en vaardigheden nodig voor het Yachtmaster Coastal examen.

Ervaring voor het examen

Zoals met elk examen, hoe meer je hebt geoefend hoe meer zelfvertrouwen je zal hebben. Wees wat avontuurlijker de weken voor het examen en vaar in plaats van het gebruikelijke weekendtripje naar je favoriete haven naar enkele nieuwe havens om je vaardigheden met betrekking tot zichtnavigatie (pilotage) op te halen. Vaar ook enkele havens eens ’s nachts aan en bekijk de moeilijkheden die je tegenkomt.

Het is niet vereist om een RYA training te volgen voordat je examen doet. Maar over het algemeen is het wel de moeite waard om eerst wat onderricht te krijgen voordat je examen doet, al was het maar om te weten waar je sterke en zwakke punten liggen. De meeste RYA trainings centra bieden een voorbereidings training voor het examen aan.

Wat gebeurt er tijdens het examen?

Uw RYA examinator komt bij u aan boord en verteld het plan voor de dag. Zij begrijpen dat u misschien wat last heeft van de zenuwen en doen hun best om uw nervositeit weg te nemen en dat het voor u duidelijk is wat er van u verwacht wordt. Zij zijn er om uit vinden wat u allemaal kan, niet om iets te vinden om u niet te laten slagen.

Er zal van u gevraagd worden om een korte tocht te zeilen maar er kan gevraagd worden om een langere tocht voor te bereiden. In het algemeen is het goed om het jacht te schipperen zoals u dat normaal ook doet.

Navigatie

U moet gedurende het examen uw positie redelijk nauwkeurig weten ,maak niet de fout zo druk te zijn om uw positie zo vaak vast te stellen dat u vergeet om om u heen te kijken. Vaak is een korte blik aan dek voldoende om uw positie vast te stellen door middel van een boei of peiling.

Vaak wordt u gevraagd om praktische problemen op te lossen met betrekking tot getijstromen. Het is geen valsspelen om dat van te voren al in te bekijken. Oefen alvast door enkele getij berekeningen te doen.

Boot manoeuvres

U dient te weten hoe de boot reageert. U zult moeten manoeuvreren in kleine ruimtes, meestal in een haven zoals aan – en afmeren aan steigers, boxen en aanmeerboeien onder zeil en op de motor.

De examinator kijkt niet of het de eerste keer lukt maar hoe vaardig u bent en dat u begrijpt hoe een boot reageert bij lage snelheden. Wanneer u vind dat het nodig is om te reven of de zeilen te veranderen om de opdracht goed uit te voeren, dan moet u dat vooral doen.

Ruime ervaring zal u het meeste helpen in deze situaties.

Man Overboord

Bij bijna alle examens moet u een man overboord oefening doen. De veelvoud aan methodes hiervoor kan verwarrend zijn. Kies er één uit die voor u werkt op de boot waar u op dat moment op vaart. Hoe u het ook doet u moet stilliggen naast de man in het water. Indien u aan het zeilen bent vraag dan aan uw examinator of u het op de motor of onder zeil moet uitvoeren.

Veiligheid

Ken de veiligheidsprocedures en volg die. Geef een safety brief. Wanneer je bijvoorbeeld besluit dat er ’s nachts harnassen gedragen moeten worden, geef dan zelf het goede voorbeeld.

Meteorologie

Luister voor het examen naar het weerbericht en bereid je voor op eventuele vragen over het weer en hoe dat je tochtplanning kan beïnvloeden. Weet hoe weersystemen de zee condities kunnen beïnvloeden en daarop het plan aan te passen gebaseerd op deze kennis.Het type boot en bemanning kan bepalend zijn voor beslissingen genomen op basis van de weersvoorspellingen. Uw examinator kan u vragen om meerdere mogelijkheden te overwegen. Er is zelden maar één antwoord mogelijk, een onderbouwde mening is vereist.

Schippers vaardigheden

Hier heeft u de kans om uw vaardigheden en kennis echt te laten zien. Of u het jacht volledig onder controle heeft is de belangrijkste beoordelings factor waar de examinator naar zal kijken.

Een goed schipper leidt zijn bemanning en communiceert met ze, zorgt ervoor dat alles begrepen is en luistert naar ze wanneer ze wat te zeggen hebben. Schreeuwt geen stroom commando’s. Stille vaardigheden laten zelfvertrouwen zien waardoor je bemanning zich veilig voelt omdat ze weten dat de juiste beslissingen genomen wordt.

Onze zeilschool

Impressie

Geweldige zeilcursus van Jim, hij kent de kneepjes van het vak en weet dit goed over te brengen!

MatthijsCursist

FAQ

Veelgestelde vragen

Lees meer

HANDIG

Handigheidjes en wetenswaardigheden

Lees meer

RYA TRAININGEN

Overzicht van alle RYA trainingen

Lees meer